slidersliderslidersliderslider
slidersliderslidersliderslider
sliderslidersliderslider
<< Terug naar de categorie: Molens

Molen Cornwerd

Adresgegevens

Sotterumerdijk bij 19
8753 JA Cornwerd

Route naar Sotterumerdijk 19, 8753 JA Cornwerd
Voorbeeld: Sotterumerdijk 19, 8753 JA Cornwerd
Omschrijving

De molen Cornwerd is een achtkante grondzeiler met een vlucht van 20 meter, die gebouwd werd in 1907. Deze molen had oorspronkelijk twee vijzels, die ieder apart een polder bemaalden vanwege de peilverschillen. Toen deze verschillen later verdwenen, werd de kleine vijzel buiten bedrijf gesteld. De molen heeft dienst gedaan tot novermber 1972, toen een zware storm tot ernstige schade leidde.


Later werd de molen voorzien van een stalen schroef met elektrische aandrijving. Opmerkelijk is de zelfzwichting op het gevlucht: in plaats van een hekwerk met molenzeilen zorgen jaloezieschotjes die open gaan wanneer er meer wind is, voor het rondgaan van het wiekenkruis. Hierdoor kan de molen in principe min of meer hetzelfde aantal toeren maken bij zwakke of sterkere wind.


De Cornwerdermolen is een rijksmonument. De molen heeft dienst gedaan tot november 1972 en kan indien nodig worden gebruikt voor bemaling. Het gemaal ligt zeer markant in het landschap.

De molen is in 1969 en in 1999 gerestaureerd. Het houten skelet van de kap en romp zijn bedekt met riet. Het kruiwerk is een sleepkruiwerk op 24 neuten. De bovenas is van gietijzer uit 1907 en het wiekenkruis bestaat uit geklonken stalen roeden voorzien van zelfzwichting.


Cornwerder molen in een mooi winterslandschap.

 

Cornwerder molen in een mooi winterslandschap.


Foto boven: Rob Pols (14-07-2007)

- klik hier - voor informatie in de molendatabase

.